Τοποθεσία
Το Άργος αποτελεί την αποτύπωση του Ελληνικού Πολιτισμού
Άργος
Το Άργος είναι πόλη της Πελοποννήσου. Ανήκει στο Νομό Αργολίδας, και θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και μια από τις παλαιότερες στον Ελλαδικό χώρο.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού και αποτελεί κέντρο των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό αποτελεί το κέντρο της πόλης.
Αναζητήστε στην υποδοχή του ξενοδοχείου Palladion Boutique Hotel τους ειδικούς καταλόγους και οδηγούς της περιοχής ή απευθυνθείτε σε κάποιον από το προσωπικό μας για να σας εξυπηρετήσει.
Ακρόπολη της Λάρισας
Βρίσκεται δυτικά του Άργους και κατά την παράδοση πήρε το όνομά της από την κόρη του Πελαργού, Λάρισα. Κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ αιώνα και εκεί ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια της Αθηνάς Πολιάδος και του Δία του Λαρισαίου. Στη συνέχεια η Ακρόπολη αντικαταστάθηκε τον 10ο π.Χ. αιώνα από μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο της Λάρισας), που δεσπόζει πλέον στο λόφο και το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Αρχαία αγορά
Κυριαρχεί μέσα στην πόλη και ήταν ανελλιπώς το κέντρο της (700 π.Χ. έως 400 μ.Χ.), με το αρχαίο Ωδείο, την «Παλαίστρα», το «Βουλευτήριο», τα Ιερά της Αφροδίτης και του Λυκείου Απόλλωνα, χώρους πολιτικών συγκεντρώσεων, στοές, αγάλματα, καθώς και υπολείμματα νεολιθικού οικισμού.
Αρχαίο Θέατρο
Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ακρόπολης της Λάρισας. Κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο στα τέλη του 5ου π.Χ. αι. και είναι αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο στο βράχο. Στην ακμή του είχε χωρητικότητα περίπου 20.000 θέσεων. Θεωρείται το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας. Στο θέατρο πραγματοποιούνταν μουσικοί και θεατρικοί αγώνες, αλλά χρησίμευε και για πολιτικές συνεδριάσεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Μάλιστα πολύ αργότερα σ’ αυτό συνεδρίασε η Δ’ Εθνοσυνέλευση.
Αρχαιολογικό μουσείο Άργους
Το παλαιότερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους αποτελείται από το Καλλέργειο. Πρόκειται για ένα κηρυγμένο νεοκλασικό καποδιστριακό κτήριο που οικοδομήθηκε το 1830 ως κατοικία της οικογένειας του Στρατηγού Δημήτρη Καλλέργη. Για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως Παλάτιον της Κυβερνήσεως από τον Καποδίστρια. Τον Απρίλιο του 1932 οι κληρονόμοι του Δημήτρη Καλλέργη δώρισαν στο Δήμο Άργους το οίκημα και τον άμεσο περίβολό του για να στεγάσει μουσείο. Ο Δήμος του Άργους το παραχώρησε με το παρακείμενο οικόπεδο στο κράτος το 1955 γι αυτόν το σκοπό. Την ανέγερση του μουσείου ανέλαβε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή με έξοδα του γαλλικού κράτους και την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Πλατεία Αγίου Επισκόπου Πέτρου
Η πολυσύχναστη πλατεία του τοπικού πολιούχου, με την υπέροχη ομώνυμη εκκλησία, κοσμεί το κέντρο της πόλης. Η εκκλησία ανεγέρθη το 1859 και διακοσμείται με όμορφες αγιογραφίες και τη μορφή του Παντοκράτορα να δεσπόζει στον τρούλο.
Ιερά Μονή Παναγιάς Κατακεκρυμμένης - Πορτοκαλούσας
Φωλιάζει στο λόφο της Λάρισας, εκεί όπου την αρχαία εποχή υπήρχε ιερό της Ακραίας ΄Ηρας. Η Μονή συνδέθηκε με διάφορα γεγονότα της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου. Τα σημαντικότερα από τα σωζόμενα ιερά κειμήλια είναι ένα Ευαγγέλιο έκδοσης Βενετίας (1776) και δύο εικόνες, μία των Εισοδίων της Θεοτόκου (1705) και άλλη μία, της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Ο Ναός της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας, είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.