Το Ιερό «Παλλάδιον» της Τροίας
Το ιερό «Παλλάδιον» απέκτησε την θέση του στο ξενοδοχείο Παλλάδιον στο Άργος.
Το άγαλμα που έπεσε από τον ουρανό και προστάτευε την πόλη…
Μία ιστορία αγάπης, θεομηνίας και προδοσίας.
Τι σημαίνει άραγε το «Παλλάδιον»;
Η θεά Αθηνά ανατράφηκε από τον Τρίτωνα (γιο του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης), μαζί με την κόρη του, την Παλλάδα. Οι δυο νεαρές κοπέλες γυμνάζονταν με ασκήσεις αρκετά βίαιες. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια των πολεμικών παιγνίων, η Παλλάδα επρόκειτο να καταφέρει χτύπημα στην Αθηνά. Ο Δίας παρακολουθώντας, φοβήθηκε μήπως πάθει τίποτα η δική του κόρη και αποφάσισε να παρεμβάλλει μεταξύ τους την αιγίδα (δερμάτινη ασπίδα). Η Παλλάδα αιφνιδιάζεται και η Αθηνά βρίσκει έτσι την ευκαιρία να την χτυπήσει και να την αφήσει άθελά της, νεκρή.
Βαθιά απελπισμένη η θεά για τον χαμό της φίλης της, έφτιαξε ένα ομοίωμα της νεκρής Παλλάδας, το Παλλάδιον. Ανέβασε το άγαλμα στον ουρανό τοποθετώντας το δίπλα στον Δία.
Ρίψη
Αργότερα ο Δίας αποπλάνησε την Ηλέκτρα, μία από τις Πλειάδες. Όταν αυτή κατέφυγε στο άγαλμα για να γλυτώσει, ο θεός θύμωσε. Θεώρησε ότι το άγαλμα είχε μολυνθεί από τα χέρια κάποιας που δεν ήταν αγνή. Οργισμένος, το εκσφενδόνισε από τον ουρανό στη γη. Το ειδώλιο έτυχε να πέσει στην Τροία.
Εκείνη τη στιγμή ακριβώς ο Ίλος, γιος του Τρώα, έψαχνε να βρει έναν τόπο στον οποίο θα ξάπλωνε η αγελάδα που του δόθηκε ως έπαθλο, αφού είχε νικήσει στο αγώνισμα της πάλης. Η αγελάδα σταμάτησε και ξάπλωσε στον λόφο της Άτιδος.
Ο Ίλος, θεωρώντας ότι επρόκειτο για θεϊκό σημάδι, σταμάτησε και προσευχήθηκε στον Δία. Τότε είδε το Παλλάδιο να πέφτει από τον ουρανό και να προσγειώνεται μπροστά του. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν το να τυφλωθεί, καθότι το Παλλάδιο δεν μπορούσε να το αντικρύσει θνητός. Αργότερα, αφού έκανε προσφορές στους θεούς ανέκτησε την όρασή του, και στο ίδιο σημείο έχτισε την πόλη την οποία ονόμασε Ίλιον (Τροία). Ο Ίλος έφτιαξε ειδικό ναό για το άγαλμα και απέδωσε θεϊκές τιμές. Το Παλλάδιον θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την προστασία της πόλης.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ
Μαζί με τους χρησμούς για την άλωση της Τροίας ο μάντης Έλενος είχε αποκαλύψει στους Αχαιούς ότι η Τροία δε θα έπεφτε στα χέρια τους, αν δεν απομάκρυναν από την πόλη το Παλλάδιο, το άγαλμα που βρισκόταν στο ναό της Παλλάδας Αθηνάς και προστάτευε την πόλη.
Η κλοπή του Παλλάδιου ανατίθεται στον Οδυσσέα, που αποφάσισε να μπει πρώτα στην Τροία ως κατάσκοπος για κατόπτευση και συλλογή πληροφοριών. Για το σκοπό αυτόν βάζει να τον κακοποιήσουν, ντύνεται με κουρέλια και μπαίνει στην Τροία. Εμφανίζεται μπροστά στους Τρώες ρακένδυτος και ελεεινός, ζητώντας προστασία από τους Αχαιούς που τον είχαν καταντήσει έτσι.
Εκεί αναγνωρίσθηκε από την Ελένη, η οποία αφού ορκίστηκε ότι δε θα τον προδώσει, έμαθε για τα σχέδια ων Αχαιών για την άλωση της Τροίας. Χάρη στη βοήθεια της, ο Οδυσσέας κατάφερε να κλέψει το Παλλάδιο και αφού σκότωσε αρκετούς φρουρούς, το μετέφερε στα πλοία με την βοήθεια του Διομήδη και επέστρεψε στο στρατόπεδο των Αχαιών σώος και αβλαβής.
Μετά την πτώση της Τροίας, προέκυψε αντιπαράθεση μεταξύ του Αίαντα του Τελαμώνιου από την μία και του Οδυσσέα και Διομήδη από την άλλη. Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι ήταν λόγω της πανοπλίας του Αχιλλέα. Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση προέκυψε λόγω του Παλλαδίου.
Ο Αίας θεωρούσε τον εαυτό του ήρωα και ως εκ τούτου εκτιμούσε ότι το Παλλάδιο του ανήκε. Από την άλλη πλευρά, ο Διομήδης και ο Οδυσσέας ζήτησαν το Παλλάδιο, αφού αυτοί ήταν που το μετέφεραν.
Η απόφαση ήταν να το κρατήσουν ο Διομήδης και ο Οδυσσέας. Ο λόγος ήταν ότι χάρη στον Οδυσσέα επέστρεψε σώα και ασφαλής η Ελένη, την οποία αγαπούσε ακόμη ο Μενέλαος.
Αν είχε γίνει το θέλημα του Αίαντα, η Ελένη θα είχε σκοτωθεί, αφού πριν την άλωση της Τροίας είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να σκοτωθεί αυτός ο οποίος είχε προκαλέσει το θάνατο τόσων πολλών επιφανών ανδρών.
Προκλήθηκε αναστάτωση και την επόμενη μέρα ο Αίας βρέθηκε νεκρός. Ο Οδυσσέας φοβούμενος αυτούς που πίστευαν ότι ο Αίας είχε δολοφονηθεί ύπουλα, έπλευσε μακριά, αφήνοντας το Παλλάδιο πίσω για να το κρατήσει ο Διομήδης. Κατά την επιστροφή από την Τροία, οι Αργείοι με επικεφαλής τον Διομήδη αποβιβάσθηκαν κατά λάθος λόγω σκότους, στην Αττική. Εκεί ο Δημοφών (γιος του Θησέα) αγνοώντας ότι εκείνοι που είχαν αποβιβαστεί ήταν Αργείοι, τους επιτέθηκε και πήρε το Παλλάδιο.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι το Παλλάδιο τελικά κατέληξε στο Άργος. Σύμφωνα με αυτούς, ο Εργίνος (απόγονος του Διομήδη) πείστηκε από τον Τήμενο να κλέψει το Παλλάδιο από την πόλη.
Από το μοναδικό αυτό υπερόπλο, που προσέφερε τόση δύναμη και προστασία, πήρε το όνομα του το ξενοδοχείο μας.
To «Παλλάδιον» ήταν ένα στολίδι, και εμείς κρατώντας αυτή την αρχαιοελληνική αισθητική, δημιουργήσαμε τον δικό μας κόσμο, ακριβώς μέσα στη καρδιά του Άργους. Μερικά πράγματα είναι θέμα τύχης – και ελπίζουμε το δικό μας στολίδι, να σας προσφέρει απλόχερα την προστασία και την ασφάλεια και να νιώσετε και εσείς, την μοναδική «Παλλάδιον» εμπειρία.
Πηγή: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο