Ζωντανή Ιστορία στο Φρούριο Λάρισας – Άργος

scroll

Το Φρούριο Λάρισας, Κάστρο του Αργους, ή Αργεώτις κατά τους αρχαίους, βρίσκεται σε λόφο στα δυτικά της πόλης, προσφέροντας μοναδική θέα.  Θα το βρείτε μόλις 3.5 χλμ μακριά από το ξενοδοχείο μας.

 

Από που πήρε το όνομά του;

Το κάστρο λέγεται κάστρο/φρούριο του Άργους ή κάστρο/φρούριο Λάρισας. Οι πρώτοι που εποίκισαν το Άργος ήταν οι Πελασγοί και οι ονομασίες είναι πελασγικές. «Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη.

 

Ποια η ιστορία του;

Το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους.  Τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. οι Αργείοι επισκεύασαν και συμπλήρωσαν το τείχος, ακολουθώντας τα παλαιότερα ίχνη. Τον 10ο αι. μ.Χ. κτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές οχυρώσεις στην Πελοπόννησο. Το 1203 περιήλθε στη δικαιοδοσία του άρχοντα του Ναυπλίου Λέοντα Σγουρού. Μετά την άλωση του 1204, το κάστρο κυριεύτηκε από τον Othon de la Roche, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το Δουκάτο των Αθηνών. Οι Φράγκοι την περίοδο εκείνη, μέσα στον 13ο αιώνα, ανακατασκεύασαν το κάστρο και του έδωσαν τη σημερινή του μορφή.

Το 1463 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Οι Τούρκοι παρέμειναν κυρίαρχοι μέχρι το 1822, με ένα μικρό διάλειμμα στο διάστημα 1686-1715 όταν επέστρεψαν για λίγο οι Βενετσιάνοι υπό τον Μοροζίνι.

Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης έκρινε ότι έπρεπε οι Έλληνες να καταλάβουν το κάστρο, για να απασχολήσουν τον εχθρό και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε αρχικά 100 επίλεκτους άντρες, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα κι άλλοι. φτάνοντας τους 700. Αρχηγός τους ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης.

 

Τι μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης στο Φρούριο Λάρισας;

Πρόκειται για ένα σημείο της πόλης όπου μπορείς να θαυμάσεις τη θέα όλου του Αργολικού κάμπου και του Αργολικού κόλπου ταυτόχρονα. Αποτελεί κομβικό σημείο χαλαρωσης, καθώς είναι μέσα στη φύση και έχει απίστευτη ηρεμία. Απο μακριά ήδη, φαίνεται επιβλητικό. Οι μεγάλοι του πύργοι και τα ψηλά τείχη είναι ορατά από αρκετούς δρόμους γύρω από το Άργος, το Ναύπλιο και τις Μυκήνες. Είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και δεν απέχει πολύ από το κέντρο του Άργους – μόλις 3.5 χλμ μακριά από το Palladion Boutique Hotel!

Το κάστρο  έχει ελεύθερη είσοδο με αρκετές πινακίδες πληροφοριών. Δίνει απίστευτη θέα στις γύρω πεδιάδες, το μοναστήρι, τις Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=XggndDXoXes

 


 

Κανονίστε την επόμενη σας απόδραση στο Άργος – για τη διαμονή σας, επιλέξτε το Palladion Boutique Hotel! Ρίξτε μία ματιά στις προσφορές μας κάνοντας κλικ εδώ.