4 + 1 Συνηθισμένα Λάθη Ταξιδιωτών

scroll

Τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας;

 

Είναι ώρα για χαλάρωση και εξερεύνηση και έχετε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σας. Προορισμός; Check Εισιτήρια; Check Λίστα με αξιοθέατα; Check . Μπορεί να φαίνονται όλα έτοιμα και προγραμματισμένα, ωστόσο μπορεί να προκύψουν αναποδιές, οι οποίες μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με τον σωστό προγραμματισμό. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές, ώστε στο εξής να αποφεύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη ταξιδιωτών.

 

  • Υπολογίσατε σωστά το χρόνο;

Αν σκοπεύετε να πάρετε πάνω από ένα μεταφορικό μέσο προς τον προορισμό σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που έχετε αφήσει μεταξύ των δύο ταξιδιών. Ιδίως αν ταξιδεύετε με πολλές αποσκευές, πρέπει να υπολογίσετε σίγουρα ένα επαρκές χρονικό περιθώριο μεταξύ των 2 αποβιβάσεων ώστε να  μην αγχωθείτε σε πιθανή καθυστέρηση. Ούτε όμως η πολύωρη αναμονή είναι υπέρ σας. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψιν την ώρα check-in του ξενοδοχείου σας.

 

Αφού έχετε λάβει όλα αυτά υπόψιν, μπορείτε να κάνετε κράτηση με το μέσο μεταφοράς της αρεσκείας σας, σε ώρα που μπορεί να συνδυάσει την ώρα άφιξης και την ώρα ταξιδιού. Να θυμάστε πως δεν είναι η χαμηλή τιμή ενός εισιτηρίου που καθιστά την αγορά του επιτυχημένη. Αν έχετε επιλέξει τη μεταφορά με 2 ή περισσότερα μέσα ενώ υπάρχει η επιλογή του ενός, προκειμένου να γλυτώσετε για παράδειγμα 40 ευρώ, τότε στο τέλος της ημέρας θα είστε χαμένοι: θα φτάσετε στον προορισμό σας κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, χωρίς να έχετε “γλυτώσει” αυτά τα έξτρα χρήματα. Το πιο πιθανό είναι να πέσετε από την αρχή στα πιο συνηθισμένα λάθη ταξιδιωτών, έχοντας καταναλώσει χρήματα στα ακριβά μαγαζιά του αεροδρομίου αλλά και χρόνο όντας εγκλωβισμένοι σε χώρους που είναι πολύ συχνά εκτός κέντρου!

 

  • Κρατήσατε αντίγραφα ταξιδιωτικών εγγράφων;

Καλό θα ήταν να έχετε κάπου στη βαλίτσα σας φωτοτυπίες από τα εξής έγγραφα:

  1. Ταυτότητα
  2. Εισιτήριο
  3. Επιβεβαίωση κράτησης
  4. Διαβατήριο

Βεβαίως και δε θέλουμε να το γρουσουζεύουμε, αλλά οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Σε περίπτωση λοιπόν που γίνει κάποια κλοπή ή απλά χαθούν, η ζωή σας θα γίνει πιο εύκολη έχοντας τα συγκεκριμένα αντίγραφα.

 

  • Βρίσκεται το ξενοδοχείο σας κοντά στο κέντρο;

Από τα πιο συνηθισμένα λάθη ταξιδιωτών, είναι η λάθος προτεραιότητα κατά την επιλογή ξενοδοχείου. Κάνετε μία πολύωρη έρευνα στο να βρείτε την πιο οικονομική επιλογή και κλείνετε ένα κατάλυμα σε ένα προάστιο, γλυτώνοντας για παράδειγμα 20 ευρώ τη βραδιά. Το ξενοδοχείο είναι καλαίσθητο και έχει καλές κριτικές, οπότε γιατί όχι; Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδεύει για διαφορετικό λόγο, οπότε δεν είναι και 100% ασφαλές το να βασίζεστε μόνο σε κριτικές. Αν για παράδειγμα σκοπός της επίσκεψης σας είναι καθαρά η πόλη, τότε θα βγείτε χαμένος οικονομικά κλείνοντας ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο εκτός κέντρου. Ας μη μιλήσουμε για το χάσιμο χρόνου στις μετακινήσεις. Για αυτό, κάντε την επιλογή σας βάση των πλάνων και των στόχων σας. Εσείς αποφασίζετε!

 

  • Μήπως παραφορτώσατε το πρόγραμμά σας;

Είναι απόλυτα κατανοητό το να θέλετε να δείτε όσα περισσότερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Έχετε επισκεφθεί blog ντόπιων, την TripAdvisor, έχετε ρωτήσει φίλους και γνωστούς. Χαλαρώστε! Τα ταξίδια είναι για να γεμίζουμε εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες, αλλά δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε με υπερκόπωση. Κάντε μία λίστα με όλες τις προτάσεις που έχετε μέχρι στιγμής και κατατάξτε τες σε σημαντικές και μη. Προγραμματίστε επισκέψεις έξυπνα με βάση την τοποθεσία και δείτε κοντινά μεταξύ τους αξιοθέατα. Δώστε χρόνο και μία ευκαιρία στην ίδια την πόλη.. Επισκεφθείτε το τοπικό καφέ που θα πετύχετε στον δρόμο σας, αράξτε στις πλατείες και στα “άγνωστα” πάρκα, περιηγηθείτε στις γειτονιές. Η τεχνολογία του GPS σας εξασφαλίζει ότι δε θα χαθείτε ποτέ, οπότε μη φοβηθείτε να δείτε τον προορισμό σας με άλλο μάτι!

 

  • Δεν έχετε ορίσει προϋπολογισμό

Μπορείτε να αφήσετε τον ακραίο προγραμματισμό δραστηριοτήτων στην άκρη, μην παραβλέψετε όμως να φτιάξετε ένα πλάνο για το budget σας. Απλά το να πείτε ότι θα χαλάσετε μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό δεν είναι αρκετό. Υπολογίστε σωστά τα σίγουρα έξοδα σας και κάντε έναν υπολογισμό για το ποιος θα είναι ο ημερήσιος προϋπολογισμός για δραστηριότητες.

 

Ώρα για διασκέδαση! Ό,τι και να γίνει, να θυμάστε πως όσο και να προγραμματίσετε, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αξίζει η ταλαιπωρία του να αφήσετε πράγματα στην τύχη. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε τουλάχιστον να έχετε μία γερή βάση. Bon voyage!