Γαστρονομικό ταξίδι στην κουζίνα της Αργολίδας
Η Αργολίδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό. Καλοκαιρινές δραστηριότητες, καταγάλανες παραλίες, ιδανικό κλίμα, αρχαιολογικοί χώροι, μικρή απόσταση από την Αθήνα, και κάπως έτσι διαμορφώνεται η τέλεια απόδραση. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε μία ακόμη εμπειρία που προσφέρει ο τόπος – την πολύπλευρη κουζίνα της Αργολίδας. Η πληθώρα παραδοσιακών επιλογών, σε συνδυασμό με τις μοντέρνες πινελιές, θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και θα συγκινήσουν.
Τοπικές επιλογές στην κουζίνα της Αργολίδας
«Ο χρυσός της Αργολίδας», όπως ονομάζεται, αποτελείται από πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και μεράκι ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους. Το Άργος, γεμάτο με παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, μπορεί να σας προσφέρει την απόλυτη ευκαιρία για μία εξερεύνηση της τοπικής κουζίνας ώστε να απολαύσετε ένα διαφορετικό μεσημεριανό. Οι εντάσεις, οι υφές, οι γεύσεις και τα χρώματα θα σας καταπλήξουν. Στο ξενοδοχείο μας, θα γευθείτε το παραδοσιακό πρωινό, με ποικιλία εδεσμάτων από την κουζίνα της Αργολίδας. Πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι, σας προσκαλούμε να μυηθείτε στην τοπική γαστρονομία!
Αλμυρές επιλογές
Βασικό συστατικό της αργολικής κουζίνας είναι το παρθένο ελαιόλαδο που γαρνίρει τα περισσότερα πιάτα.
Πρώτος γευστικός σταθμός δεν μπορεί να είναι άλλος από τις γκόγκες. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό παρασκευασμένο από αλεύρι, νερό και αλάτι. Το πιάτο περιχύνεται πρώτα με τριμμένη τοπική μανουρομυζήθρα και στη συνέχεια με καυτό λάδι. Χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει και το μυστικό βρίσκεται στην ποιότητα της μυζήθρας.
Η σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι η μπογάνα. Πρόκειται για αρνάκι γάλακτος και ολόκληρες πατάτες, μαγειρεμένο σε γάστρα. Ψήνεται για αρκετές ώρες σε ξυλόφουρνο και κερδίζει ακόμα και τους μη – λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος, καθώς χάρη στον τρόπο ψησίματος, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για αρνί.
Δε γίνεται φυσικά να αφήσουμε έξω από τη λίστα με τις αγαπημένες επιλογές από την κουζίνα της Αργολίδας τις αγκινάρες. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό, αποτελεί κύριο προϊόν καλλιέργειας των κατοίκων της περιοχής Ιρίων Ναυπλίου. Κάθε χρόνο τιμούμε και την καθιερωμένη πλέον “γιορτή αγκινάρας” στα Ίρια, όπου μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις ενεργητικές ιδιότητες αυτής της επιλογής. Γίνονται σαλάτα, μαγειρεύονται ή τρώγονται και ωμές, γίνονται γεμιστές με κρέας ή λαχανικά, μαγειρεύονται λαδερές ή ακόμα και νηστίσιμες. Μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμα και ως γλυκό μαρμελάδα!
Γευστικοί συνδυασμοί
Συνδυάστε το φαγητό σας με το εξαιρετικό ντόπιο κρασί που παράγεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Ο οινοτουρισμός στην Αργολίδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τις εύφορες πεδιάδες και τα αμπελοτόπια του πιο ιστορικού νομού της Πελοποννήσου. Ο αμπελώνας της Αργολίδας λόγω του ήπιου κλίματος χαρακτηρίζεται από τους γνώστες ως ιδανικός.
Η κουζίνα της Αργολίδας στο Palladion Boutique Hotel
Στα πλαίσια του ελληνικού πρωινού που προσφέρει το ξενοδοχείο μας, σας εισάγουμε στις τοπικές γεύσεις. Με το ξύπνημα σας, θα έχετε να επιλέξετε από παραδοσιακά εδέσματα στον πλούσιο μπουφέ μας, με προϊόντα προμηθευμένα από τοπικούς παραγωγούς. Φρέσκα και έτοιμα να τα απολαύσετε!